Udruženje građana „Sveti Vasilije Ostroški“ prošle godine, u mjesecu maju pokrenulo je humanitarnu akciju „Za Jovanovo mjesto pod suncem“, u okviru koje je izgrađen novi dom sedamnaestogodišnjem Jovanu Jovoviću, koji boluje od cerebralne paralize i njegovoj porodici. Površina kuće iznosi 240 kvadrata, sastoji se od prizemlja i dva sprata. Za ovu akciju prikupljena su novčana sredstva i građevinski materijal u donacijama ukupne vrijednosti od oko 110.000 maraka. Prema riječima predsjednika Udruženja Dejana Eleza, veliki doprinos pružili su stanovnici Sokoca i Sarajevsko – romanijske regije, te brojni lokalni privrednici.

Naši članovi su, zajedno sa majstorima danonoćno radili na izgradnji kuće, a osim novčanih sredstava ljudi su nas podržali pozajmljivajući mašine, poklanjajući materijal ili u radnoj snazi. Završeni su grubi radovi, kuća je ukrovljena i postavljena je vanjska stolarija. Do mjeseca juna ove godine trebalo bi da kompletiramo sve radove i da preselimo našeg Jovana sa majkom i bratom u novi dom čime bismo, bar malo, olakšali njegov život. Dosadašnji uslovi za ovu porodicu nisu bili nimalo laki. Željki, Jovanovoj majci, trebalo je dosta hrabrosti da vodi život u malom stanu, na petom spratu zgrade bez lifta – kazao je Elez.

On je podsjetio da je ova akcija bila preveliki korak za jedno mlado Udruženje, ali da se još jednom pokazalo da humanost i jaka volja ne poznaju granice.

Za tešku priču ove porodice saznali smo slučajno i nismo mogli da ostanemo imuni na Jovanovo zdravstveno stanje i Željkinu žrtvu. Nije nam mnogo trebalo da se osmjelimo i pokrenemo humanitarnu akciju, što su naši sugrađani svesrdno podržali. U ime svih članova i svoje lično ime, hvala im na svemu – izjavio je Dejan.

Izgradnja kuće počela je relativno kasno i radilo se u teškim vremenskim uslovima.

Radovi su počeli 18. oktobra i za nas majstore, nije bilo lako. Ipak, zahvaljujući momcima iz Udruženja, posao se odvijao po planu. Ima tu još dosta radova, ali najvažniji dio je urađen. Naravno, i mi ćemo jedan dio radova obaviti bez naplaćivanja, kako bismo imali udjela u ovoj lijepoj humanoj priči – poručio je Ranko Tadić, majstor koji učestvuje na izvođenju radova.

Jovanu je po rođenju dijagnostikovana cerebralna paraliza uz više udruženih bolesti. Njegovo zdravstveno stanje zahtijeva nadzor i zdravstvenu njegu 24 časa, što mu pruža isključivo majka Željka, a često i mlađi brat.

Zahvaljujem se svim ljudima, koji su prepoznali značaj ove akcije i uočili naše porodične potrebe. Posebnu zahvalnost dugujem Udruženju građana „Sveti Vasilije Ostroški“, čija je ovo ideja i bila. Sigurna sam da će nam u novom domu sve biti mnogo lakše. Ovo će biti naš novi početak života – izjavila je Željka Abazović.

Udruženju je ovo do sada najveća humanitarna akcija, ali nije jedina. Prethodno su pomagali višečlane porodice, prikupljali paketiće za djecu iz ruralnih područja, a njihovi počeci postojanja vežu se za hodočašće manastiru Ostrog, tradicionalni pohod po kojem je Sokolac poznat u proteklih 13 godina. Želja im je da prerastu u masovnije i još prepoznatljivije Udruženje, iz kojeg će poticati samo lijepe priče. Da su na pravom putu, prepoznala je grupa mladića iz Pala, koji od danas djeluju kao ogranak Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“.

S obzirom na to da imamo jaku želju da pomažemo ljude naše opštine, a nismo bili u prilici da to u širem obimu činimo, odlučili smo da se pridružimo ekipi iz Sokoca. Mislim da smo mnogo jači kada djelujemo pod „jednim krovom“ i da smo na putu da budemo jedno od najpoznatijih Udruženja u Republici Srpskoj. Siguran sam da je sve što smo do sada učinili tek početak – kazao je Radenko Golijanin iz Pala.