Na sjednici Skupštine Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ Sokolac, koja je održana juče, usvojeni su Izvještaj o radu Udruženja za 2021. godinu, Finansijski izvještaj za prošlu godinu te Prijedlog programa rada Udruženja za ovu godinu.

Izvještaji pokazuju da je u 2021. godini preko 140.000 KM novčanih i drugih sredstava, usmjereno u razne humanitarne akcije. Predsjednik našeg Udruženja Dejan Elez konstatovao je da je to ujedno najuspješnija godina od osnivanja organizacije.

Ponosni smo što javnosti možemo da predočimo ovako impozantnu cifru, gdje su uračunata novčana sredstva ali i razni građevinski materijali, namještaj i paketi pomoći, koji su preusmjereni tamo gdje je bilo najpotrebnije. Naravno, sve to uspjeli smo zahvaljujući podršci naših sugrađana, čije povjerenje gradimo iz dana u dan. Svaka akcija nam je jednako važna, od prikupljanja paketića za djecu u ruralnim područjima, preko opremanja kuće porodici Gluhović sa Stjenica i organizovanja hodočašća, ali najponosniji smo na humanitarnu akciju „Za Jovanovo mjesto pod suncem“, u sklopu koje smo podigli novi dom za porodicu Jovović. Kako bi sve bilo transparentno na našem sajtu i putem društvenih mreža objavićemo detaljniji finansijski izvještaj o prikupljenim sredstvima – istakao je Elez.

Prijedlog programa za 2022. godinu podrazumijeva brojne aktivnosti čije je izvršenje predviđeno po mjesecima.

Najvažnija od njih biće završetak finih radova na kući za porodicu Jovović, kako bi što prije preselili, a od ostalih redovnih planirana su hodočašća, organizovanje duhovnih predavanja, obilasci manastira i svetih mjesta. Na sjednici smo dogovorili da u plan za ovu godinu uvrstimo rekonstrukciju nekih istorijskih spomenika u udaljenim dijelovima naše opštine – dodao je predsjednik Udruženja Dejan Elez.

Na sjednici su imenovani i članovi Skupštine. Kako je Elez pojasnio, do sada su svi članovi Udruženja bili u sastavu Skupštine, a sada je izglasano petnaest stalnih, koji će kao pravno tijelo donositi sve važne odluke.

Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ osnovano je 2019. godine sa akcentom na njegovanje duhovnosti i tradcije srpskog naroda, a njegovo postojanje veže se za hodočašća manastiru Ostrog, tradiciju dugu više od decenije, po čemu je Sokolac prepoznatljiv na širem prostoru.