Članovi Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ i vjernici posjetili su juče srpske manastire Karno i Sase koji se nalaze u blizini Srebrenice, odnosno Bratunca i tom prilikom prisustvovali su svetoj liturgiji u manastiru Karno.

Poklonici, njih 29, sa radošću i blagoslovom dočekani su od strane sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve uz poruku da nastave vjerovati i da budu okrenuti crkvi.

Manastir Karno posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i drevna je zadužbina dinastije Nemanjića iz 13. vijeka. Gradnja današnjeg Hrama počela je 1893. godine, a završena je 1896. godine. Tokom svoje istorije ovaj manastir više puta je stradao i obnavljan.

Manastir Karno

Manastir Sase sagrađen je 1242. godine i bio je metoh /imanje/ manastira Hilandara. Zadužbina je Uroša Nemanjića, čiji je krst dugo čuvan u ovom manastiru. Gotovo 400 godina su temelji nekadašnjeg manastirskog hrama bili prekriveni naslagom zemlje, zaborava i neznanja. Tek 1858. godine saški rudari su otkopali manastirske temelje i na njima sagradili novu crkvu. Ova crkva je preko 100 godina služila kao parohijska. Tek 1989. godine osveštan je manastirski konak i crkva je pokrivena bakrom. Tokom poslednjeg rata crkva je demolirana i srušena. Od 2002. godine manastir Sase oživljava.

Manastir Sase

U predstojećem periodu UG „Sveti Vasilije Ostroški“ nastaviće sa organizacijom pokloničkih putovanja za sav vjerni narod.

Foto galerija: https://www.facebook.com/UgSvetiVasilijeOstroski/posts/pfbid02VhUJrPXXuB5KLoULetQpZaug4meuiwHiWkHMDPm5NRrR3VigetcYPMEwr4K5Jqnsl