Istorijski roman „Korana ko rana“ djelo je Dragana Garića koje je zabranjeno 1961. godine i svoju premijeru dočekalo je tek 2023. godine zahvaljujući Fondaciji Zaboravljeni korijeni, a posvećeno je stradanju Srba i zločinima hrvatskih i muslimanskih ustaša na području bihaćkog kraja i južnog Korduna tokom Drugog svjetskog rata.

Knjiga sadrži duh vremena i u njoj je opisano ne samo stradanje nego i svježa sjećanja preživjelih, način na koji su ljudi u tom periodu razmišljali ali i spletke koje su se dešavale u partizanskom pokretu.

Autor Dragan Garić rođen je 1917. godine, a nakon završetka romana suočavao se sa zabranama, krivičnom odgovornošću i pritiscima državnih vlasti iako je bio nosilac „Partizanske spomenice“. Preminuo je 1985. godine u petrovaradinskoj bolnici.

Djelo „Korana ko rana“ možete naručiti na broj telefona 065/881-478 (Mladen) ili putem Fejsbuk i Instagram profila Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“. Cijena jedne knjige iznosi 20 KM, a sva prikupljena sredstva od prodaje biće usmjerena za pomoć ugroženim porodicama na području opštine Sokolac.